ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Κλάους: ΤO αφιέρωμα!


Με τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Στέφανος Αθανασιάδης στον αγώνα με τον Πανιώνιο έφτασε τα 101 στην καριέρα του με την ασπρόμαυρη φανέλα και το PAOK24 σας θυμίζει την πορεία που έχει διαγράψει στα χρόνια ο αρχηγός του Δικεφάλου.

Το «πρώτο αίμα»

Το πρώτο παιχνίδι που βρήκε δίχτυα ο Στέφανος Αθανασιάδης σε επίσημο αγώνα του ΠΑΟΚ, διεξήχθη στις 20 Απριλίου του 2008, στην τελευταία αγωνιστική της πρώτης χρονιάς του Φερνάντο Σάντος στον Δικέφαλο. Ο 19χρονος τότε Κλάους είχε ανοίξει το σκορ με ένα υπέροχο γκολ στο 8΄, όταν μετά από σέντρα του Σνάουτσερ «άδειασε» τον αρχηγό της ΑΕΛ Φέρστερ και νίκησε με το «εξωτερικό» τον Κηπουρό. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου μάλιστα έβαλε και δεύτερο γκολ με ωραίο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής κάνοντας το 3-0 σε ένα ματς που ο αδιάφορος Δικέφαλος το έχασε τελικά με 4-3. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έχει… στενή σχέση με την ΑΕΛ καθώς απέναντι της είχε κάνει το ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα, στις 24 Φεβρουαρίου του 2007 με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο, ενώ σκόραρε και στο παρθενικό παιχνίδι του AELFCArena (5/12/10), δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του, στην πρώτη του συμμετοχή της σεζόν 2010-2011 με προπονητή τον Μάκη Χάβο.

Τα χρόνια της υπομονής

Παρά το εντυπωσιακό του ντεμπούτο, ο Κλάους δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής την επόμενη σεζόν, στην οποία αγωνίστηκε συνολικά 10 παιχνίδια πρωταθλήματος, όλα ως αλλαγή στο τέλος (συνολικά 99 λεπτά συμμετοχής). Αυτό δεν τον εμπόδισε πάντως να κάνει αισθητή την παρουσία του, λυτρώνοντας τον ΠΑΟΚ στη Φυλή με αντίπαλο τον Θρασύβουλο ένα λεπτό μετά την είσοδο του στις καθυστερήσεις (29/11/08). Το άλλο γκολ της σεζόν το πέτυχε κόντρα στον Εργοτέλη ανοίγοντας το σκορ στη νίκη με 2-0, το οποίο ήταν το πρώτο της καριέρας του στην Τούμπα εκπληρώνοντας ένα παιδικό του όνειρο: να πανηγυρίσει ένα γκολ μπροστά στην Θύρα 4.«Το έχω πει πολλές φορές ότι αυτήν τη στιγμή την περιμένω πώς και πώς. Να βάλω ένα γκολ στην Τούμπα και να το πανηγυρίσω στη θύρα 4», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε δανεικό στον Πανσερραϊκό, με τη φανέλα του οποίου πέτυχε 6 γκολ, μεταξύ των οποίων και ένα με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδος (27/10/09).

Το ξεπέταγμα με τον Χάβο

Η σεζόν 2010-2011 ήταν αυτή που του άλλαξε μια για πάντα την καριέρα του. Στα πρώτα παιχνίδια με τον Παύλο Δερμιτζάκη στον πάγκο δεν υπολογιζόταν, αλλά ο Μάκης Χάβος άρχιζε σταδιακά να τον βάζει σε αποστολές και να του δίνει χρόνο συμμετοχής. Με αρχή το γκολ του στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λάρισα, ο Κλάους άρχισε να παίρνει συνεχόμενα παιχνίδια ως βασικός στον ΠΑΟΚ και να ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του Θεσσαλονικιού τεχνικού πετυχαίνοντας συνολικά 7 γκολ στις 28 συμμετοχές που έγραψε σε Ελλάδα και Ευρώπη εκείνη τη σεζόν.

2011-2012: Η καθιέρωση με τον Μπόλονι

Ο ΛάσλοΜπόλονι ήταν ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ που στηρίχτηκε στις ικανότητες του Στέφανου Αθανασιάδη από την αρχή της σεζόν. Και αυτός τον δικαίωσε, σκοράροντας κατά ριπάς, με αρχή το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ που πέτυχε κόντρα στη Βαλερέγκα έφτασε τα 17 τέρματα σε 45 εμφανίσεις μέσα στη σεζόν, από τις οποίες οι 38 ήταν γεμάτα 90λεπτα.

Συνέπεια και αποτελεσματικότητα

Από τότε και παρά τις τεράστιες αλλαγές σε πρόσωπα και καταστάσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο στον ΠΑΟΚ, ο Στέφανος Αθανασιάδης φτάνει συνεχώς σε διψήφιο αριθμό γκολ, δείχνοντας μία αξιοθαύμαστη και δυσεύρετη συνέπεια. Στη σεζόν που ξεκίνησε με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο (12/13) πέτυχε 23 γκολ, σε αυτή του Χουμπ Στέφενς  (13/14) 17 και με τον Άγγελο Αναστασιάδη 18. Με τα 2 γκολ κόντρα στον Πανιώνιο έφτασε φέτος τα 15, 6 εκ των οποίων έχουν επιτευχθεί στα ισάριθμα παιχνίδια που έχει παίξει υπό  τις οδηγίες του ΒλάντανΊβιτς.

Περισσότερα στην Τούμπα

Από τα 101 γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη με τον Δικέφαλο τα 60 έχουν μπει στην Τούμπα και τα υπόλοιπα 41 σε εκτός έδρας αναμετρήσεις. Το αγαπημένο του διάστημα για να σκοράρει είναι το τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους στο οποίο έχει πετύχει 25 τέρματα, ενώ 19 έχει στο διάστημα 76-90.

Αναλυτικά τα γκολ ανά τέταρτο:

1-15: 12      16-30: 16    31-45: 25

46-60: 17    61-75: 12    76-90: 19



«Αγαπημένος» του ο…Δώνης

Μπορεί ο Γιώργος Δώνης να μην έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από την ΠΑΟΚ, αλλά είναι ο προπονητής με τον οποίο ο Κλάους έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα (22), ενώ ακολουθούν οι Άγγελος Αναστασιάδης (18) και ΛάσλοΜπόλονι (17). Με τον ΒάντανΊβιτς βέβαια έχει εντυπωσιακό ποσοστό, καθώς μετράει 6 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια. Συνολικά ο Στέφανος Αθανασιάδης έχει παίξει υπό τι οδηγίες 10 διαφορετικών προπονητών στον ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια!

Αναλυτικά οι συμμετοχές και τα γκολ του ανά προπονητή:

1. Γιώργος Δώνης: 36-22

2. Άγγελος Αναστασιάδης: 32-18

3. ΛάσλοΜπόλονι: 45-17

4. Χουμπ Στέφενς: 37-13

5. Ιγκόρ Τούντορ: 30-9

6. Μάκης Χάβος: 28-7

7. ΒλάντιμιρΊβιτς: 6-6

8. Γιώργος Γεωργιάδης: 25-5

9. Φερνάντο Σάντος: 17-4

10. Γιώργος Παράσχος: 1-0



Ο Ευρωπαίος Κλάους

17 από τα 101 γκολ του Κλάους στην Ευρώπη έχουν επιτευχθεί σε ευρωπαϊκά παιχνίδια του Δικεφάλου, αριθμός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση της λίστας των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με 14. Από τα υπόλοιπα 83, τα 13 είναι για τον θεσμό του Κυπέλλου και τα 71 για το πρωτάθλημα. Είναι ο έκτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε αγώνες πρωταθλήματος, καθώς μπροστά του βρίσκονται οι ακόλουθοι:

1.Σαράφης 136

2. Κούδας 133

3. Σαλπιγγίδης 89

4. Σκαρτάδος 84

5. Κωστίκος 79

Οι μεγάλες βραδιές του

Στην μέχρι τώρα καριέρα του ο 27χρονος επιθετικός του ΠΑΟΚ έχει πετύχει δύο φορές χατ τρικ. Η πρώτη ήταν στις 24 Ιανουαρίου του 2013 στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Καλλιθέας με 6-0 για το Κύπελλο Ελλάδος και η δεύτερη σε μια άλλη εξάρα (6-1) επί της Ντινάμο Μινσκ για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014. Δεν έχει πετύχει ακόμα χατ τρικ στο πρωτάθλημα, αλλά έχει βάλει 8 φορές από δύο γκολ, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και σε τρία ευρωπαϊκά ματς.

Αγαπημένο του «θύμα» ο Πανιώνιος

Ο Κλάους σκόραρε και στα δύο παιχνίδια κόντρα στον Πανιώνιο για τα φετινά πλέιοφ και έφτασε τα 8 γκολ απέναντι του στους 13 αγώνες που έχει αγωνιστεί. Η αμέσως επόμενη «αγαπημένη» ομάδα του Αθανασιάδη όσον αφορά το σκοράρισμα είναι ο Λεβαδειακός απέναντι στον οποίο έχει σκοράρει 6 φορές, ενώ από 5 φορές έχει «πληγώσει» τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Αστέρα Τρίπολης και Ντινάμο Μινσκ.

Τα ωραία και τα σημαντικά!

Ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του ο Στέφανος Αθανασιάδης, είναι το πρώτο του κόντρα στη Λάρισα στο Αλκαζάρ, στις 20 Απριλίου του 2008. Ακόμα πιο ωραίο ήταν το τέρμα που σημείωσε εναντίον του Άρη στην Τούμπα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 όταν με ένα ακροβατικό γυριστό σουτ έγραψε το 4-1 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Εξαιρετικά ήταν επίσης τα ευρωπαϊκά γκολ απέναντι σε ΜπνέιΓιεχούντα και Ραπίντ Βιέννης στην Τούμπα. Κόντρα στους Ισραηλινούς είχε σκοράρει δύο φορές, με το δεύτερο να έρχεται με εκπληκτικό τακουνάκι μετά από σέντρα του Ετό, ενώ στον αγώνα με τη Ραπίντ είχε χάσει αρκετές ευκαιρίες πριν σκοράρει τελικά με πολύ δύσκολη κεφαλιά μετά από σέντρα του Λόρενς.

Αξέχαστα για τη σημασία τους θα μείνουν και τα γκολ απέναντι σε Τότεναμ στο Λονδίνο με προβολή μετά από σέντρα του Γεωργιάδη, αλλά και κόντρα στον Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου με πολύ δύσκολη κεφαλιά μετά από σέντρα του Τζαβέλλα.