ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ 2014 ΣΤΟ ΛΑΚΚΩΜΑ: Ολη η Τελική Κατάταξη των Αυγομάχων!!!!

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις φετινές αυγομαχίες στο Λάκκωμα!!!!
augomaxies1
- Αναβίωσε το έθιμο των «αυγομαχιών», που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο
Με 14 συμμετοχές, από 13 χρονών έως 78 και με 530 αυγά συνολικά, πραγματοποιήθηκε για 10η χρονιά ένας ιδιότυπος αγώντας, οι περιβόητες «αυγομαχίες» στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής.
Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Κουντούρας, δεύτερος ο Σωτήρης Ράλης και τρίτος ο 13άχρονος Γιώργος Ευσταθίου που χτύπησε με τα αυγά του Στέφανου Κλαους Αθανασιάδη, ενώ πρώτος αποχώρησε από τον αγώνα ο Σίμος Ευθυμιάδης που πήρε το τιγάνι του 2014  απο τον περσινό "τιγανονικητή" Θωμά Ευθυμιάδη!!!!

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΥΓΟΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014:
  1ος: Κώστας Κουντουράς    -  (Πρωταθλητής 2014)
  2ος: Σωτήρης Ράλης            -  (Δευτεραθλητής 2014)
  3ος: Γιώργος Ευσταθίου      -  (Τριταθλητής   2014)
  4ος: Γιώργος Σιδηρόπουλος
  5ος: Ηλίας Κεμεντζετζίδης
  6ος: Μιχάλης Γιαλετζάκης
  7ος: Μίμης Ευθυμιάδης
  8ος: Τάσος Ορτουλίδης
  9ος: Γιάννης Κούρας
10ος: Στέργιος Τζίλιας
11ος: Κώστας Μετετζίδης
12ος: Παναγιώτης Πεκρίδης
13ος: Θωμάς Ευθυμιάδης
14ος: Σίμος Ευθυμιάδης        -  (Τιγάνι 2014)
augomaxies2a
 Πρόκειται για έθιμο που μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες από την περιοχή του Πόντου, ένα έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό. Οι διαγωνιζόμενοι, δηλαδή οι «αυγομάχοι» προσέρχονται μια ώρα νωρίτερα στο χώρο που γίνεται η αναβίωση του εθίμου, καθώς πραγματοποιείται έλεγχος των αυγών.
augomaxies6
Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρήση μόνο αυγών κότας. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αυγομαχίες με 45 αυγά στο σύνολο και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.
Η κριτική επιτροπή είχε φέτος για Πρόεδρο τον Γιώργο Κεχαΐδη, Αντιπρόεδρο τον Αναστάσιο Ορτουλίδη, Γραμματέας ήταν ο Γιώργος Αθανασιάδης και Γενικών Καθηκόντων ο Παναγιώτης Ορτουλίδης.

augomaxies2
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες, υποψήφιοι για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Οικονομίδης και οι υποψήφιοι για το Δήμο Ν. Προποντίδας Στέργιος Τζίλιας (ο οποίος έλαβε μέρος και στους αγώνες) Κώστας Καμπάνης, Όλγα Παπαμέτη, Παναγιώτης Ορτουλίδης, Τάσος Ευθυμιάδης, Πέτρος Ρούζιος και Σταυρος Ταυλαρίδης.
augomaxies3
augomaxies4
augomaxies5
augomaxies7
augomaxies8
augomaxies telos

......και τα ''ΔΙΓΕΝΑΚΙΑ" μας στην περιφορά των εικόνων σττο Λάκκωμα!!!

Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Διγενή στην Περιφορά των εικόνων στο Λάκκωμα από τους τοπικούς Συλλόγους (ΦΩΤΟ)

perifora lakwma1- Η περιφορά των εικόνων από το εκκλησάκι της Αναστάσεως του Κυρίου για πρώτη φορά πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων

Η καθιερωμένη λειτουργία στο εκκλησάκι της Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάκκωμα και στη συνέχεια η περιφορά των εικόνων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, είχε φέτος μια ιδιαιτερότητα: Τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων του χωριού...

perifora lakwma2
Η ιδέα της συμμετοχής των τοπικών φορέων στην περιφορά των εικόνων ανήκει στο μέλος της εκκλησιαστικής κοινότητας Θεόδωρο Χατζηαβραμίδη, την οποία αποδέχθηκε η επιτροπή και ο παπάς της Εκκλησίας και πραγματοποιήθηκε σήμερα για πρώτη φορά.
perifora lakwma3
Στη περιφορά των εικόνων συμμετείχαν ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Λακκώματος, Ποντίων Λακκώματος, ο ΑΣ Διγενής με αθλητές απο την ακαδημία, ο ΑΣ Σοτοκάν Καράτε Λακκώματος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λακκώματος.
perifora lakwma4
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, αμέσως μετά τη Λειτουργία και αφού τα μέλη του κάθε Συλλόγου είχαν στολίσει από μια εικόνα, τα 70 παιδιά των τοπικών Συλλόγων που συμμετείχαν, φορώντας τις παραδοσιακές στολές και τις φόρμες τους, ξεκίνησαν την περιφορά των εικόνων στο Λάκκωμα, με την προσδοκία αυτή η γιορτή να πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα.
perifora lakwma_mpanta
perifora lakwma6

Επέστρεψε στην Καστοριά ο Λακκωματιώτης επιθετικός Δημήτρης Τσαμασλίδης!!!!!!!

 
Ο ΔΗΜΉΤΤΡΗΣ ΤΣΑΜΑΣΛΙΔΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Νέα... εσωτερική μεταγραφή για τους «γουναράδες», αφού μετά τους Α. Παπαδόπουλο, Σουμέλα και Μαντζάνα στην ομάδα του Ανδρέα Λέτσιου επέστρεψε και ο έμπειρος Λακκωματιώτης στράικερ Δημήτρης Τσαμασλίδης!!!!!!
Εσωτερική μεταγραφή... νούμερο 4 για την Καστοριά, που το τελευταίο διάστημα είτε αποδεσμεύει παίκτες (Αναγνωστόπουλος, Βελλίδης, Κουρτίδης), είτε... επαναφέρει παλιούς γνώριμους στο ρόστερ. Έτσι, μετά τους Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιώργο Μαντζάνα και Ανδρέα Σουμέλα, στην ομάδα του Ανδρέα Λέτσιου επανήλθε ο Δημήτρης Τσαμασλίδης. Ο 27χρονος επιθετικός είχε φέτος τρία γκολ σε έξι παρουσίες πριν αποχωρήσει και συμφώνησε με τον πρόεδρο Νίκο Πεπελίδη. Ώστε να αποτελέσει και εκείνος μέλος των Καστοριανών στην προσπάθεια των πέντε τελευταίων αγωνιστικών για παραμονή στην κατηγορία, αρχής γενομένης από το επόμενο δύσκολο παιχνίδι στην έδρα της πρωτοπόρου Λάρισας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χαλκιδικιώτης ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Διγενή Λακκώματος, Αγροτικό Αστέρα, Λαμία, Οδυσσέα Αναγέννησης, Νέα Καλλικράτεια, Μύκονο και Ιωνικό. 

  ΦΩΤΟ: Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ. ΤΣΑΜΑΣΛΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ  ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ